torstai 26. toukokuuta 2016

Ollos huoleton Helmi valveil on

"Helmi on nykyaikainen, täysin Internet-pohjainen ratkaisu opetustoimen tarpeisiin aina valtiotasolta oppilaan kotiin asti. Helmi tarjoaa kattavat osiot oppilashallintoon sekä kodin ja koulun väliseen viestintään päiväkodin tarpeista toiselle asteelle saakka."

Näin Helmi-järjestelmä siis tuotekehittäjän sanoin.

Minäpäs kerron mikä se Helmi oikeasti on. Se on tuomiopäivän pasuuna. Vistoinen viestintuoja. Se on tähtiportti menneisyyteen, keskiajalle. Helmen kautta saamme mahdollisuuden vastaanottaa viestejä kulkutautien, epähygienian ja alatyylin alkulähteiltä:

Tarkkailkaa lapsenne peräaukkoa, luokassamme on kihomatoja.
Tarkkailkaa lapsenne päänahkaa, luokassamme on täitä.
Tarkkailkaa lapsenne kainaloita, luokassamme on ruttoa.
Tarkkailkaa lapsenne käytöstä, luokassamme on maahisia.

Helmi-järjestelmän uutisvirta on lohduton. Tällä hetkellä viestintälinjan painopiste on kiusallisissa tartuntataudeissa. Välillä sekaan mahtuu toki ilmoituksia "Onko lapsesi kujalla" -informaatio-illoista, keveistä arki-iltain piristysruiskeista, joissa asiantuntija esittelee 6 todennäköisintä diagnoosia, joista yksi tai useampi sopii suurella todennäköisyydellä lapsesi epätoivottuun käyttäytymiseen.

Automaattinen ilmoitus sähköpostiin saapuneesta Helmi-viestistä on karu ja koruton. Helmen maailmankuva on sysimusta. Päiväkodissa sentään käyttävät fyysisellä ilmoitustaululla aseistariisuvaa Comic Sans -fonttia. Jotenkin se kihomato-viestikin tuntuu tällöin inhimillisemmältä. Vatsatauti-varoituskaan ei lannista, kun kirjoitetaan leikkisästi että Oxu-Poxu saattaa tulla kylään. Varhaiskasvattajat ovat humaanin viestinnän ammattilaisia.

Huoli tässä Helmen suhteen herää väkisinkin. Jos meno on tällaista perusasteen ensi metreillä, mitä onkaan luvassa myöhemmin, kun lapset ovat lukiossa tai ammattikoulussa? Keskellä päivää puhelin piippaa taskussa, ruudussa vilkkuu pahaenteinen autosender@helmi.fi -ilmoitus. Kylmä hiki otsalla avaan viestin:

Tarkkailkaa lapsenne käsivarsia, luokassamme käytetään heroiinia.
Tarkkailkaa tyttärenne vatsanseutua, luokassamme dominoi ehkäisyä vieroksuva teinirakastaja.

Mitä seuraavaksi? Olemmeko menossa kohti George Orwellin dystopiaa? Myyttinen diktaattori Helmi valvoo kansalaisten kaikkia liikkeitä. Ensin opetustoimi, sitten koko maailma. Kuulostaa pahalta.

Vaikka toisaalta, onhan se kiva että edes joku valvoo ja pitää huolta. Silloinkin kun me ruuhkavuosissa ryytyvät vanhemmat emme kiireiltämme ehdi. Tai hoksaa omatoimisesti kurkistaa sinne peräreikään tai rapsuttaa päänahkaa. Kuinkas sitä muutoin tulisi ilman varoitusta tai ennakkoepäilyjä rupateltua lapselleen että mitäs sun elämään nykyään, rännitteletkö menemään vai pukkaako kenties mukulaa? Erittäin epätodennäköisesti. Että loppujen lopuksi ihan hieno keksintö onkin tämä Helmi.

Varsinainen helmi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti